top of page
Keresés
  • Szerző képekollersirkogyor

Sírkő felújítás a gyakorlatban.Hogyan újítsunk fel egy sírkövet? Hogyan tartsuk rendben síremlékünk?

Frissítve: 2019. szept. 21.


Sírkő karbantartása és felújítása házilag. Tippek praktikák elismert sírköves szakembertől!


Érdekli hogyan zajlik egy sírkő felújítása a gyakorlatban lépésről lépésre? Olvassa végig cikkünket!

Sokan nincsenek tisztában egy síremlék renoválásának gyakorlati lépéseivel. Persze ezzel semmilyen probléma nincs is, hiszen ezt nem is kell egy laikus embernek tudnia, mert erre vannak a sírköves szakemberek. Továbbá azért nem árt tudnia az embereknek, hogy milyen sírkő felújítási módszereket és lépéseket alkalmazunk annak érdekében, hogy az ügyfeleknek ne kelljen egy drága új síremléket kifizetniük.


Ezáltal Ön tisztába lehet azzal, hogy mit várhat el a szakembertől, mi miért történik és ez mennyi időt vehet igénybe, így megfelelően átlátja a sírkő felújítási munkát. Sírkő renoválása az minden esetben esedékessé válik, hiszen az idő kíméletlenül rajta hagyja a nyomát a kőzeteken legyen az bármilyen minőségű vagy bármennyire karbantartott.


Milyen sírkő fajták újíthatóak fel?


A gyakorlatban elterjedt gránit, műkő, mészkő és márvány sírkövek egyaránt renoválhatóak. Vannak, viszont olyan esetek mikor már a sima vegyszeres drótkefés megoldás nem elég, mert nem egyszerű koszolódás és mohásodásról beszélünk. Az intenzív időjárási körülmények váltakozása és az egyre erősödő UV sugárzás nagyobb igénybevételnek teszi a sírkövek kőzet anyagait. Ezáltal az anyag megkophat, kifakulhat és szakszerű csiszolást igényel, hogy eltűnjenek azok az apró mikro karcolások és kopások, amik rontják a síremlék összképét.


Hogyan tarthatjuk rendben síremlékünket házilag? Hogyan őrizzük meg szerettünk nyughelyét újszerű állapotát minél tovább?


Minden esetben figyelnünk kell a növények és a csapadék együttes káros hatására a karbantartásnál, ha elegendő idővel és kedvvel rendelkezünk ezt havonta ellenőrizzük le ne legyen hosszú távon roncsoló hatása. Ezek a koszolódások, akár egy langyos vízben áztatott ronggyal is letörölhetőek, ha időben takarítjuk. Vizsgáljuk meg, hogy a hideg-meleg váltakozása miatt, esetleg mások figyelmetlensége miatt(valami ráesett a sírkőre) keletkeztek-e szemmel látható hajszál repedések a kőzet felületén, ha igen azonnal forduljunk sírköves szakemberhez, mert ezeket a tél beállta előtt minden esetben javítani kell, hogy a bekerült csapadék a fagy hatására szét ne nyomja a sírkő felületét.


Olyan koszolódásoknál, ami egyszerű vízzel és drótkefével már nem jönnek le alkalmazhatunk különböző vegyszereket, amire viszont nagyon érdemes figyelni mit választunk:

  • Márvány és mészkő sírkövek felújítása óvakodjunk a savas bázisú tisztító szerektől, mert a kalcitot, amit ezek a kőzetek tartalmaznak egy savas állagú vegyszer bomlasztja. Ezért itt a mindennapi lehetőleg alkohol tartalmú tisztító szerek ajánlottak, mert hamar szárad és nem hagy vízkőfátyolt maga után.


  • Gránit sírkövek felújítása, mivel a gyémánt után a természetben előforduló második legkeményebb anyag bármilyen tisztítószerrel hatékonyan takarítható.


  • Műkő sírkövek felújításra választhatunk köztes megoldásokat akár savas és alkohol tartalmú vegyszert is, de a savas tisztítószereknél maradjunk az ésszerűség határaink belül. Tehát ne próbáljunk meg háztartási sósavval takarítani, mert az megmarja a felületet.


Továbbá mindegyik választott megoldásunk után, ha úgy véljük kellő eredményt értünk el érdemes mikro szálas kendővel jól szárazra törölni a sírkő kőzet felületét, hiszen ezzel minimális polírozás érhetünk el, ami tovább javítja a felújítási munkánkat és a maradok vegyszer foltokat is szépen eltünteti.


Sírkövek felkészítése a téli hónapokra


Síremlékek karbantartása minden hónapban fontos, ha szeretnénk az újszerű állapotot megőrizni, de a tél és a hideg közeledtével talán a legfontosabb, hogy ezekre több figyelmet fordítsunk. A sírköveken található vázák még, ha fagyálló gránitból is vannak nem célszerű fagynak kitenni, ha nem szeretnénk évente újat vásárolni. Még az első fagy beállta elött csavarjuk ki a benne lévő betétet majd fedjük be több rétegben nejlonnal szorosan úgy, hogy a víz ne tudjon behatolni. Esetleg, ha sérült vázát vesz észre nyugodtan keressen meg minket segítünk! A növényeket legyen az fagyálló koszorú is távolítsuk el a sírról, hogy az ne tudjon a csapadék hatására ráfagyni a sírkő lapjára és roncsolni azt, esetleg azt is nejlonba csomagolva rajt hagyni.


Hogyan újítunk fel egy síremléket a Koller Gránitnál?


A fent említett és felsorolt sírkő felújítás módszereket kombinálva érjük el a lehető legjobb renoválási és esztétikai eredményt. Természetesen ezek a síremlék állapotának felmérése után választhatóak ki.


Sírkő felújítás helyben síremlék szétszedése nélkül


Minden felújítási munka legyen az vegyszeres vagy csiszolással elért újszerű sírkő állapot. Minden esetben a síremlék kiegészítőinek eltávolításával kezdődik. A mécsesek, vázák, koszorúk levétele után a felületek nagy része szabadon tisztíthatóvá válik. A jelenlegi állapot felmérése után megkezdődnek a legjobb hatást elérő módszerek alkalmazása. A lehető legtöbb szennyeződést szárazon eltávolítjuk, majd teljesen átvizsgáljuk, hogy nem található-e valamilyen repedés a kőzet felületén. Sajnos ilyenkor láthatóak az ilyen jellegű problémák, ha felfedezünk egy repedési hibát azonnal javítjuk.


A síremlék kőzetfajtájának megfelelően kiválasztjuk azt a vegyszert, amit a legcélszerűbb alkalmazni. Felvisszük a felületre és gépeinkkel nekilátunk a tisztítás folyamatának. Ezt a lépést többször megismételve, hogy a szennyeződések 100%-át eltudjuk távolítani. Az évek alatt mélyen beivódott koszt csiszolási technológiával tökéletesen eltüntetjük. Ezzel a módszerek kombinálásával olyan nehezen beférhető helyeket is újszerű állapotúvá tudunk varázsolni, mint ezek az elterjedt minták az alábbi képen.A feliratokat, táblákat átvizsgáljuk és felújítjuk a sírkő esztétikai állapotának javítása érdekében. Idővel ezek a vésett és festett feliratok, nevek megkopnak kifakulnak, vagy teljesen új szöveget szükséges a fejkőre felvinni. Ez egy jól megtervezett számítógépes folyamattal készül el.


A síron elhelyezkedő szövegeket, motívumokat, ha kivitelezhető és a vésés még jó állapotban van akár helyben is újjá tudjuk varázsolni egy komplett szöveg újrafestéssel.
Sírkő körüli terület felújítása utolsó lépésként olyan összhatást eredményez, mintha teljesen új síremlék került volna összeállításra. Ilyenkor alkalmazhatunk akár murvát vagy térkövet az igényeknek megfelelően.


Sírkő felújítás síremlék szétszedésével


A fent már említett lépések ugyanúgy ideírhatóak lehetnének, tehát a munka folyamata igazából két újabb lépéssel egészül ki.A sírköveket előzetes egyeztetés alapján teljesen szétbontjuk, hogy maximálisan kitudjuk javítani a hibákat. Az síremlék elemeket megvizsgáljuk és amit szükséges javítunk.Az újra összeállított sírkő előtt minden esetben felmérjük a talaj, alap helyzetét és újra döngöléssel megteremtjük azokat a stabil feltételeket, amik szükségesek a síremlék tartósságához.


Ilyenkor lehetőség nyílik olyan sírok lefedésére is,ami csak részlegesen vagy egyáltalán nincsenek burkolva felülről.


Sírkő készítést, felújítást akár bontást vállalunk Győr-Moson-Sopron megyében ingyenes kiszállással a látható módon korszerű és több éves tapasztalattal.

Sírkő felújítási, bontási munkák a Győri temetőkben:


-Nádorvárosi Köztemető 9024 Győr, Szauter u. 13. -Szabadhegyi Új Köztemető 9028 Győr, Szabadi u. 22.

-Templom úti Köztemető 9028 Győr, Templom u.

-Malomsori Köztemető 9028 Győr, Sági u. -Révfalui Köztemető 9026 Győr, Zólyom u. -Újvárosi Köztemető 9025 Győr, Bécsi u. 1. -Sugár úti Köztemető 9011 Győrszentiván, Sugár u. -Koroncó úti Köztemető 9012 Győr-Ménfőcsanak, Koroncói u.


Keressen minket bizalommal sírkő felújítási munkákkal bizalommal. AJÁNLATKÉRÉS!


9 318 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page