top of page
Keresés
  • Szerző képekollersirkogyor

Minden, ami sírkő.Gyakori kérdések és hasznos válaszok!

Frissítve: 2019. júl. 25.

Sírkő,síremlék minden, amit tudnunk kell a témában.Sajnos mindenki életében elérkezik az a pillanat,hogy szükségessé válik,hogy szeretteinknek végső nyughelyet válasszunk.Érdemes ilyenkor nagyon körültekintőnek és felkészültnek lennünk, hogy a megfelelő minőségű sírkövet válasszunk hiszen ezt nem pár évre tervezzük.Előfordul az is,hogy már meglévő síremlékkel akadnak problémáink és szeretnénk, ha sírköves szakembertől azt a munkát kapnánk a pénzünkért, amit megígért.Ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze pár gyakori kérdést, amire több éves tapasztalattal választ is adunk!Miért érdemes gránit sírkövet választanunk?

Mert a gránitot, mint anyagot már az őskorban is használtak és sok építmény még a mai napig is áll.Viszonylag könnyű, de annál szívósabb és keményebb anyag. Tartóssága a nemes kövek között a legjobb,kiválóan ellenáll az időjárási körülményeknek.Magas fényével elegáns és tekintélyt kíván.A gránit sírkő örök életű?

Természetesen nem, mint minden a természetben előforduló anyag elhasználódik,kopik,bomlik.Ezt a gránitnál természetes mállásnak hívjuk, aminek a végeredménye a gránitdara,de ez egy nagyon hosszú folyamat(több száz év),úgyhogy ez alapján "örök életűnek" nevezhetjük. Gránit síremlékek mellett szól mindenképpen, hogy sokkal tartósabbak a többi fajtával szemben,később könnyen felújíthatóak,csiszolhatóak.


Milyen ápolást,karbantartást igényel egy gránit sírkő?

Igazából,ha jó minőségű sírkövet sikerült választanunk akkor semmilyent.Érdemes a fagy előtt letakarítanunk a felgyülemlett port.Esetleg a síremlék körül a gyomnövényeket eltávolítani.


Mi az a sírkő impregnálás?

Mint minden folyamatosan a szabad ég alatt elhelyezkedő építmény az időjárási körülményeknek aktívan ki van téve.Sírkövek esetén,ami a legjobban kártékony az a nap sugarai(UV) és a csapadék.A csapadék a pólusokba beragadva télen fagyot kapva a legjelentősebb probléma.Érdemes a síremlékek felületét egy úgynevezett impregnáló anyaggal bevonni,ami víztaszítóvá teszi és védi a káros UV sugárzástól, ami napjainkban ráadásul egyre jelentősebb.Ez a módszer minden fajta sírkőre alkalmazható legyen akár műkő,márvány vagy gránit, ha tehetjük ezt 2-3 évente ismételjük meg így jelentősen megnöveljük a sírkő élettartamát.


Miért süllyed meg a sírkő?Mi a javítás menete?

Sok esetben a temető nem rendelkezik megfelelő talajminőséggel Magyarországon.Homokos talajnál hiába történik gondos alapozás sajnos nagy esély van arra, hogy a sírkő megdől pár éven belül, ez nem a sírköves szakember hibája.

Előfordul sajnos a terület adottságai miatt az is,hogy a csapadék alámossa a fekhelyet.

Ezeket a tényeket mérlegelve tudjuk megállapítani mi a hiba oka.Természetesen előfordul szakemberi hanyagság is ezért legyünk körültekintőek.

Egyetlen megoldás a gondos talaj döngölés,alapozás után a sírkő újra felállítása.Érdemes a sírkövet tél előtt letakarni?

Kár vele vesződnünk mindenfajta sírkő megfelelően bírja a telet legyen az műkő,márvány,gránit.Annyit,viszont mindenképp tegyünk meg,hogy megvizsgáljuk a síremlék felületét nincs-e rajta repedés , ha igen mindenképp hívjunk szakembert a javításra vagy tegyünk a védelem érdekében valamit, mert a repedésbe bejutó víz térfogata a fagy hatására megnő és roncsolja az anyagot,szétfeszíti.Ezt érdemes a vázák esetében is megtenni,hogy tartósak legyenek.


Nyitott vagy zárt sírkő?

Ez attól függ, hogy mennyi időnk van temetőbe járni.Ha tudjuk azt ,hogy van annyi időnk,hogy gyakran járjunk akkor válasszunk nyitott sírkövet, hiszen a sok virágot gondozni kell,amivel tele tudjuk ültetni a síremléket,de cserébe egy gyönyörű megjelenést kölcsönözhetünk szerettünk nyughelyének.Zárt sírkőt annak ajánljuk, akik nem szeretnének a gyomlálással,és a virág ültetéssel vesződni.Választhatunk akár fél megoldást is részlegesen nyitott vagy teljesen nyitott sírkövet is.


Meddig kell várnunk a temetés után a sírkő felállítással?

A talaj tömődése a legfőbb szempont ilyenkor,ami a temetői körülményektől nagyban függ.Túlságosan gyorsan felállított síroknál fennáll az összeborulás veszélye,ami nyilván senkinek sem érdeke.Biztonságos időnek mi a legalább fél évet szoktunk ajánlani.Megfelelő talajkörülmények esetén,megrendelő kérésére ez lehet 3-4 hónap is.


Képet szeretnék sírkőre,mit válasszak?

Kettő elterjedt tartós megoldás létezik jelenleg. Az egyik a ragasztott porcelán kép, ami akár több évtizedig megfelel, a másik és egyben legjobb opció a lézerrel bele rajzolt kép,ami örök életűnek számít.Viszont ,mi ilyen munkát nem vállalunk!


Mekkora sírkövet válasszak?

A kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni az aktuális temető szabályzatának hiányában.Szükséges a kapcsolat felvétel a temető üzemeltetőjével, aki meghatározhatja a méretet a temető összképének érdekében.


Milyen méretű sírkövek vannak?

Öt fajtát különböztetünk meg,de a pontos méretek változhatnak.

1.Egyes sírkő

2.Kettes sírkő

3.Családi sír(hármas,négyes stb.)

4.Kripta

5.Urna kripta


Milyen munkákat és hol vállal a Koller Gránit?

Sírkő készítés,felújítás és bontás.Betű vésés,festés,akár a temetőn belül is a helyszínen. Győr-Moson-Sopron megye egész területén és Komárom-Esztergom,Veszprém megye bizonyos településein rendelkezésére állunk ügyfeleinknek.Érdeklődni,árajánlatot kérni az Ajánlatkérés menüpontunkban bármikor megteheti.


Mit jelent nálunk a sírkő készítés?

Ügyfeleinknek a megvásárolt sírköveket rendeltetés szerűen elkészítjük azaz összeállítjuk.A munka takarja a szállítást,megfelelő alapozást és az elemek megfelelő összeillesztését.Igény esetén murvázást,betű,szám vésését és festését.


Remélhetőleg sok kérdésre választ tudtunk adni, ha esetleg valami nem jutott eszünkbe tegye fel kommentben vagy keressen meg minket a kollersirkogyor@gmail.com -on és megválaszoljuk kérdéseit.1 534 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page